Ik ben Charlotte Verhoeve, 44 jaar en samenwonend in Driebergen. Sinds 2015 ben ik bezig met mijn bedrijf De Moestuin Juf en sinds maart 2019 fulltime aan de gang.
Als kind wilde ik boerin worden, maar na mijn middelbare school ben ik toch MBO Sociaal Cultureel Werk gaan doen. Daarna HBO Personeel en Arbeid en later nog een HBO Coaching en Counseling tijdens mijn werk in de re-integratie.
Zelf heb ik 12 jaar lang op het Koeburgterrein in Zeist een eigen moestuin gehad van 200 m2. Ondanks diverse moestuincursussen en praten met mijn ervaren buurmannen leer ik nog iedere dag bij, er valt nog zoveel te ontdekken op zoveel gebieden!
Ik ben het type enthousiaste doener en geniet er enorm van om mijn kennis te delen met zowel kinderen als volwassenen. Ik vind het leuk om een workshop of cursus te geven, bijvoorbeeld op locatie, scholen of festivals.
Ook voor advies, coaching, het winterklaar maken of bemesten en voor het organiseren van bijeenkomsten of events ben ik beschikbaar.
Tot nu toe gedaan:
Moestuinles op basisscholen in Zeist via de ODRU
In opdracht van de ODRU en gesubsidieerd door o.a. 'Groen doet goed' geef ik sinds 2017 moestuinles (tijdens schooltijd) een moestuinclub (na schooltijd) op steeds meer basisscholen in Zeist. In 2021 zijn dit er zelfs zes en heb ik een collega gevraagd er twee scholen van me over te nemen. De lessen zijn aan groep 4 en 5 en duren 45 minuten. Ook onderhoud ik de schooltuinen en begeleid ik de ouders die assisteren bij het onderhoud.
Het Hof van Carthesius Utrecht
In 2017 heb ik bij het Hof van Cartesius een 14 meter lange moestuinbak gemetseld met een restpartij bakstenen. Sinds 2018 geef ik hierin moestuinles aan volwassenen. 1,2 M2 moestuin, in combinatie met zaai- en pootgoed en een combinatie van theorie en praktijkles waarin veel onderwerpen die met moestuinieren te maken hebben behandeld worden.
Moestuinles via Utrecht Natuurlijk
Op de Koppelsteede in Lunetten geef ik sinds 2017 moestuinles aan volwassenen. Begin april krijgen alle deelnemers een eigen stukje grond van 12 m2 met lesmateriaal, zaai en pootgoed. Tot half september hebben zij tien keer les van twee uur: één uur theorie en één uur praktijk.
Het begeleiden van Buurtmoestuinen
Sinds 2019 begeleid ik nieuwe buurtmoestuinen met raad en daad op het gebied van aanleg en indeling, het opstellen van regelgeving, het aanschaffen van benodigdheden en bestuurlijke taken zoals het bijwonen en notuleren van vergaderingen. Ook geef ik inleidende moestuinworkshops aan de deelnemers van de buurtmoestuinen.
Workshops en lezingen
Bij de Boswerf in Zeist geef ik workshops composteren. De eerste bijeenkomst (1,5 uur) gaat over koud en warm composteren. De tweede keer gaat over Bokashi, wormenhotel, (plantaardig) gier maken en andere bemestingsmogelijkheden. Tevens geef ik workshops over het maken van tafelzuur en het maken van zaadbommen. Het geven van een lezing over de verschillende facetten van Permacultuur is ook iets wat ik graag doe. Bovenstaande workshop en lezingen geef ik eventueel ook in het Engels of in beide talen tegelijk.
Bedrijfsfeestjes en festivals
Ook verzorg ik een personeels- of teamdag of het groene of kindergedeelte van een festival. Hierbij kun je denken aan het maken van een ecosysteem (plant in weckpot), kokodama's (Hangende plant in mosbol), minituintjes (schalen met vetplantjes en cactussen voor binnen) en minimoestuintjes (kruiden en moestuinbak van oud wijnkistje). Het vergroening van de binnenruimtes en kantoortuinen (het verpotten en (her) stijlen van de binnenbeplanting.
Initiatieven waar ik me mee heb verbonden
Ik ben verbonden aan diverse groene initiatieven: Stadslandbouw platform Zeist, Guerrilla Gardeners, Steenbreek Zeist, Wormen Werkgroep Utrecht, Wormen Werkgroep Zeist, De ODRU, Mooi en Groen West Utrecht, Utrecht Natuurlijk, Samen Duurzaam Zeist. Tevens werk ik samen met De groene makelaar van Zeis-west, Joost van Ettekhoven.